Saturday, December 01, 2007

تملك اراضي محدوده ربع رشيدي



تملك اراضي محدوده ربع رشيدي
يكهزار ميليارد ريال اعتبار نياز دارد

نايب رييس كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي اعلام كرد: تملك اراضي در محدوده اثر تاريخي ربع رشيدي در فازهاي مختلف به يكهزار ميليارد ريال اعتبار نياز دارد.
حجت‌الاسلام محمدرضا ميرتاج‌الديني روز شنبه هنگام بازديد از پروژه احياي مجتمع علمي و فرهنگي ربع رشيدي، به خبرنگار ايرنا گفت: اين رقم به قيمت امروز براي تملك اراضي نياز است و در صورتي كه اين كار به طول انجامد، رقم مزبور بسيار هنگفت خواهد بود.

وي، تامين اعتبارات كافي براي تملك اراضي محدوده رانياز اصلي طرح احياي مجتمع علمي و فرهنگي ربع رشيدي تبريز عنوان كرد و اظهارداشت: در اين جهت كميسيون فرهنگي مجلس تمامي توان خود را براي اختصاص بودجه كافي در لايحه بودجه سال آينده به كار خواهد بست.

به گفته‌ي ميرتاج‌الديني، سال آينده براي تملك اراضي محدوده فوق اعتباري بالغ بر ‪ ۵۰‬ميليارد ريال جهت خريد منازل اطراف ربع رشيدي نياز است كه كميسيون فرهنگي در اين راستا پيگيري و رايزني‌هاي خود را آغاز كرده است.

وي، وجود منازل مسكوني بسيار زياد در طرح احياي ربع رشيدي را عامل مهم كند شدن عمليات اجرايي آن بيان كرد و خاطرنشان ساخت: در صورت تملك اين زمين ها، كمك شايان توجهي به امر بازسازي و احياي مجتمع خواهد شد.

نماينده مردم تبريز از دولت و مجلس خواست اقدامات و توجه ويژه‌اي به اين طرح عظيم فرهنگي كه نشان‌دهنده هويت و تاريخ علمي يك ملت است از خود نشان دهند.

ميرتاج‌الديني، با اشاره به اقدامات مناسب مديريت‌هاي استاني در زمينه حل و فصل كردن تملك اراضي محدوده ربع رشيدي، گفت: بهترين راه براي تملك منازل اهالي ساكن در محل اختصاص زمين معوض و پرداخت وام‌هاي ساخت مسكن است.

وي اضافه كرد: در چنين صورتي، علاوه بر اينكه مشكل تملك اراضي قابل حل خواهد بود، اهالي محل نيز از بلاتكليفي سال‌هاي اخير بيرون آمده و رضايت آنان جلب خواهد شد.

خرابه‌هاي ربع رشيدي باقيمانده شهر علمي و دانشگاهي زمان غازان خان است كه توسط وزير نامي ايران "خواجه رشيدالدين فضل‌الله همداني" در سال ‪۷۰۰‬ هجري - قمري در شمال شرق شهر تبريز در محله رشيديه (عباسي) ساخته شد.

اين دانشگاه شامل چهار دانشكده در چهار طرف بود.

براساس مستندات تاريخي، اين شهر داراي ‪ ۳۰‬هزار خانه، حجره و ديگر بناهاي شهري بوده است.

اين شهر در دوران اوج حيات خود، مورد مراجعه مستقيم دانشمندان معروف جهان و از جمله پزشكان و محققين يونان، روم، مصر، چين وديگر ممالك آن روز آسيا و اروپايي، قرار مي‌گرفت.

حفاري‌هاي صورت گرفته در منطقه، باستان شناسان را به نشانه‌هاي اصلي مركز ربع رشيدي كشانده است به طوري كه گمانه‌زني‌ها و سه فصل كاوش در اين منطقه نشان مي‌دهد كه ربع رشيدي و نشانه‌هايش سه متر پايين تر از سطح كنوني، قرار دارد.

محله رشيديه داراي سه بخش ربع‌رشيدي، ربظ و شهرستان بوده است، شهرستان شامل باغات و نهرهاي شهر، ربظ محله مسكوني و بناهاي عام‌المنفعه مثل مسجد، حمام، بازار و ربع‌رشيدي محل بناهاي دانشگاهي، مسجد زمستانه و تابستانه و حوزه‌هاي علوم اسلامي بوده است.

خواجه رشيدالدين در سال ‪ ۷۱۸‬هجري و در زمان سلطان ابوسعيد ايلخاني كشته و جنازه وي در مقبره‌اش دفن مي‌شود، پس از وي ربع‌رشيدي رو به ويراني مي‌نهد.

در دوران صفويه و در سال ‪ ۱۰۱۹‬هجري قمري در دوره شاه عباس بزرگ براي جلوگيري از حمله عثماني يك قلعه از مصالح شنب غازان خان (مقبره غازان خان) و گورستان‌هاي تاريخي تبريز و مصالح ربع‌رشيدي يك قلعه براي حاكم تبريز ساخته مي‌شود.

بنايي كه امروزه از آن به قلعه رشيدي ياد مي‌شود همين قلعه دوران صفوي است و تا پيش از كاوش‌هاي امسال باستان‌شناسان هيچ نشاني از معماري دوره ايلخاني در اين محوطه كشف نشده بود.

وقف نامه ربع رشيدي در خرداد ماه امسال در نشستي كه از ‪ ۲۱‬تا ‪ ۲۵‬خرداد در يونسكو برگزار شد به همراه شاهنامه بايسنقري در فهرست ميراث مستند اين سازمان ثبت شد.

تاكنون ‪ ۳۲‬هزار مترمربع از اراضي اطراف ربع‌رشيدي با ‪ ۲۰‬ميليارد ريال اعتبار تملك شده است

اعلمی: در سال 60 به دستور امام جمعه و استاندار وقت ارک تبریز را با تی ان تی منفجر کردند



اعلمی: در سال 60 به دستور امام جمعه و استاندار وقت ارک تبریز را با تی ان تی منفجر کردند

میللی شورا- جمعه 9 آذر ماه: ایسنا: ... به گفته اعلمي در ابتداي انقلاب به دستور امام جمعه و استاندار وقت در سال 1360 اين بنا(ارک تبریز) در برابر ستيزه‌گران تاريخ تاب مقاومت پيدا نكرد و علي‌رغم اينكه در برابر حوادث تاريخي مقاوم ايستاده بود اما با برخوردهايي كه با آن شده، بخش عمده‌اي از آن فرو ريخت. نماينده تبريز در يادآوري آن دوران گفت: چنان برخوردي با ارک شد تا آن‌جا كه چندين سوارخ در بدنه آن ايجاد كردند و در مركز دو سوراخ حدود 25 كيلوگرم تي‌ان‌تي جاسازي شد تا 80 درصد بناي تاريخي را از بين ببرند. با وجود اينكه 20 درصد از بنا باقي مانده است. اما اگر مسوولان توجه لازم را مي‌كردند. اين بنا هم چنان مي‌توانست به عنوان نماد مقاومت مردم آذربايجان در پيشاني شهرستان تبريز بدرخشد و توريست‌ها را جذب كند.

اعملي به مجلس ششم و سوال آن دوران از وزير ارشاد اشاره كرد: در آن زمان از وزير ارشاد وقت سوال شد كه چرا يك اسكلت فلزي در اطراف ارگ ساخته شده كه در آن زمان در حد دو طبقه بود. اما مسوولين با حضور در كميسيون فرهنگي قول دادند كه اين سازه بيش از اين ساخته نشود تا چشم‌انداز ارگ كور نشود اما افراد خودسر با حمايت برخي از مسوولان هم‌چنان به احداث مصلاي تبريز در حريم قانوني ارگ مبادرت كردند تا جايي كه چشم‌اندازي از ارگ باقي نمانده است .

دخمه هفت هزار ساله در کندوان آذربایجان تخریب شد



دخمه هفت هزار ساله در کندوان آذربایجان تخریب شد

میللی شورا- شنبه 10 آذر ماه: میراث فرهنگی: صنايع‌دستي و گردشگري آذربايجان شرقي تخريب يك دخمه 7 هزار ساله در روستاي تاريخي كندوان توسط مجريان هتل لاله اين روستاي تاريخي براي ايجاد يك سونا عمومي تكذيب مي‌كند. "مهدي ناصردوست"، مدير روابط‌عمومي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري آذربايجان شرقي در گفتگو با ميراث‌خبر تخريب كران يا دخمه پيش از تاريخ يا تاريخي را براي ساخت سوناي هتل لاله كندوان تكذيب كرد.

خانه هاي صخره‌اي روستاي تاريخي كندوان در آذربايجان شرقي متعلق به دوره ايلخاني است.

ویرانیگری به بهانه عمران



ویرانیگری به بهانه عمران
شامان تورک ائللی (رسول سواران)



هر بار که از مقابل ارک تبریز میگذرم سمبل تاریخی تبریز را میبینم که روز به روز تعمدا تخریب میگردد و کسی را یارای اعتراض نیست.

ستونهای آهنی هر روز و هر روز بالاتر میروند و ارک تبریز این سمبل مقاوت تبریزیان در مقابل استبدادیان در میان آهن و بتون زندانی میگردد .

در مقابل مشاهده میکنیم که ارک شهر کویری و کم اهمیت بم را که در اثر زلزله تخریب شده ، دوباره از نو میسازند .

برای خیلی ها این جریان کومیک است و برای ما تراژیک .

ملت آذربایجان و سمبل مقاومت آن ارک تبریز تاوان کدامین گناه را پس میدهند ؟

معلم تاریخ میگوید :

ارک سنگرگاه آزادی خواهان مشروطه تبریز بود و شاهد و یاد آور رشادتهای قهرمانان استبداد ستیز آذربایجانی است و تا ارک برجاست قیام مشروطه خواهان آذربایجان از ذهن ها پاک نخواهد شد.

معلم تاریخ آرام و محزون ادامه میدهد :

ارک تبریز از بناهایی است که به دست سلسله ای تورک تبار بنا گردیده همچون مسجد کبود (گوی مچید ) ، گنبد سلطانیه ، رصد خانه مراغه ، ربع رشیدی و . . .

با یادآوری گوی مچید ، زخم پنهانی که در ذهن و روحم ریشه دوانده همچون خوره ای جانم را ذره ذره می خورد ، دوباره سر باز میکند . دلم مینالد وقتی به یاد می آورم که این بنای زیبا و این شاهکار هنری نیز از یک سو به بهانه عمران و پاساژسازی محاصره شد و از سوی دیگر تمدن 3800 ساله ای که در دل آن و در کنارش نهفته بود ، زیر بتون و آهن و فولاد محو نابود گردید .

وقتی که اطراف گوی مچید را کندند و تمدن عظیم خوابیده در دل آن را مشاهده نمودند و در یافتند این تمدن بیش از سه هزار سال قدمت دارد شقاوتشان نسبت به آن صد چندان گردید . چرا؟

دقت کنیم پارسیان یا به قول پان ایرانیستها آریاییان سه هزار سال است که به ایران آمده اند و تمدن کشف شده در اطراف گوی مچید به صدها سال قبل از ورود پارسیان به ایران باز میگردد .

وجود این تمدن عظیم نشانگراین است که در آذربایجان سرزمین من ، قبل از چوپانان پارس تمدنی عظیم وجود داشته و پارسیان که به زعم پان ایرانیستها تنها تمدن سازان جهان هستند ( هر چند که تاریخ عکس ادعایشان را اثبات کرده ) ، هیچ نقشی در خلق این تمدن عظیم ندارند .

عجیب است در خلق تمام بناها و نمادهای تمدنی آذربایجان قبل و بعد از اسلام پارسیان هیچ نقشی ندارند وهمه ساخته دست سلسله های تورک زبان و تورک ریشه می باشد و همه نیز بلا استثنا به شدت مورد بی مهری و تخریب قرار گرفته اند .

تخریب و ویرانگری به بهانه عمران .

نمیدانم شاید من دچار توهم توطعه شده ام اما احساس میکنم در ایران و به خصوص آذربایجان که تمام جمعیتش تورک زبان میباشد ، چه در زمینه زبان و فرهنگ ، چه در زمینه تاریخ و اسطوره شناسی و چه در زمینه آثار معماری و بناهای باستانی هرچیزی که مربوط به تورک و تورک زبانان باشد نابود میشود و صد البته آذربایجان سرزمین تاریخی تورکان که تنها به جرم تورک بودنش مورد هجوم و تخریب صد ساله واقع شده کلیتش مورد حمله تهدید است.

پس اینکه میگویند متفکرین و تاریخدانان و نویسندگان فارس دچار تورکو فوبیا ( تورک ترسی ) هستند، دروغ نیست و شاید همین تورکو فوبیا است که باعث ایجاد نفرت و دشمنی خود آگاه و ناخودآگاه نسبت به تورکان شده و در نتیجه دموکرات ترین و آزادی خواه ترین روشنفکران فارس هم ناخود آگاه تفکرات شدیدا آنتی تورکیستی از خود نشان میدهند .

جالب است که حتی کمونیستهای به اصطلاح انترناسیونالیست فارس هم وقتی با تورکان روبرو می شوند احساسات ناسیونالیستی و فارس دوستانه شان شدیدا گل میکند تا جایی که برخی تغییر ماهیت صد و هشتاد درجه ای داده تبدیل به فاشیستهای فارس گرای دو آتشه میگردند .

پس اینکه چرا و چگونه آنتی تورکیسم در میان پارسیان تبدیل به فرهنگ عمومی شده کمی برایمان روشن میشود :

آنان با یادآوری خاطرات ملی(تاریخ ) شان و وقوف بر شکستهای خفت بار پدرانشان از تورکان ، ترسی عظیم در وجودشان ریشه میگیرد و در پی این ترس ، نفرت از تورکان به عنوان پاسخ روانی به این ترس عظیم مطرخ میگردد و با به قدرت رسانده شدن نظام فارس گرای پهلوی ، همگی برای نابودی دشمن منفورشان ، تورکان ، بسیج میشوند .

اما مساله این است که چرا استانداران و شهرداران و دولتمردان تورک زبان ما با این سیاستهای آذربایجان ستیزانه و آنتی تورکیستی همراهی میکنند ، دردی است مضاعف .

آیا نمیدانند و از سر جهل چنین میکنند ؟

یا میدانند و . . .

آنان بر آنچه میکنند واقفند و به همین دلیل است که همواره سعی دارند اعمال فرهنگ ستیزانه و تمدن سوزانه شان در نظر مردم عمران و آبادانی جلوه گر شود .

آنان از افکار عمومی ملت آذربایجان به شدت میترسند و با تمام توان سعی دارند خود را خادمین تمام عیار و مخلص آذربایجان نشان دهند و خوشحالند که سیاستهایشان در اغفال اکثریت به خواب رفته آذربایجانی تا حد زیادی کارگر بوده و نمی دانند که این خوشحالی دوام چندانی ندارد چرا آذربایجان در حال بیداری است و از خواب صد ساله می خواهد که برخیزد .

و آن روز آنان که با سرزمین خود و زبان و فرهنگ و تمدن اجداد خود به ستیز بر خواستند و سنگ بیگانه بر سینه زدند ، باید که پاسخگو باشند .
E- mail:shamanturkelli@yahoo.com